Skip to content
Wet DBA ZZP'ers
APNTDec 23, 2024 3:46:00 PM2 min read

De Gevolgen van de Wet DBA voor ZZP'ers: Wat Betekent Dit voor Jou?

De Gevolgen van de Wet DBA voor ZZP'ers: Wat Betekent Dit voor Jou?
3:34

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) is in 2016 in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid aan te pakken en duidelijkheid te bieden over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen. In plaats van het oude systeem met VAR-verklaringen, maakt de Wet DBA gebruik van modelovereenkomsten. Deze overeenkomsten zouden moeten helpen bepalen of iemand als zelfstandig ondernemer of als werknemer wordt gezien. De wet leidde echter tot onduidelijkheid en veel discussie. In de jaren 2016 tot en met 2024 werd er daarom niet concreet op gecontroleerd door de Belastingdienst, behalve als er echt sprake was van kwaadwillendheid. Dit is het zogenaamde handhavingsmoratorium. De Belastingdienst ging er vanuit dat als er werd gewerkt met de modelovereenkomst dat geen sprake was van loondienst.

Dit gaat mede onder invloed van de maatschappelijke ontwikkelingen en de ontwikkelingen in de uitspraken van rechters van de afgelopen jaren, onder andere over Deliveroo bezorgers en Uber taxichauffeurs, veranderen.

Handhaving vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 vervalt het handhavingsmoratorium, en wordt er weer volgens de standaardregels gehandhaafd. Dit houdt in dat de Belastingdienst geen waarschuwingen meer zal geven en actief gaat controleren op schijnzelfstandigheid, conform de brief van 6 september 2024 . Wordt er schijnzelfstandigheid geconstateerd, dan kunnen er direct correcties, naheffingsaanslagen en boetes worden opgelegd.

De Belastingdienst kan vanaf 1 januari 2025 ook met terugwerkende kracht naheffen, maar alleen tot deze datum. Behalve bij opzettelijke overtredingen of als eerdere aanwijzingen zijn genegeerd. In dat geval kan de naheffing oplopen tot vijf jaar terug.

De overheid is ook actief bezig met een campagne, onder de titel: “ZZP ja of nee”. Hierin worden duidelijke voorbeelden gegeven van wat wel ZZP is en wat juist schijnzelfstandigheid is.

Impact vanaf 2025? We zien nu al dat steeds meer organisaties hun opdrachten niet langer opstellen voor ZZP’ers. In 2025 zal het aantal opdrachten voor ZZP’ers alleen maar verder teruglopen. Juist ook bij de overheid, die zelf het goede voorbeeld moet geven. De verwachting is dat dezelfde opdrachten opnieuw zullen worden uitgezet, maar nu alleen geschikt zijn voor kandidaten in loondienst dan wel via uitzenden of detacheren. Waarbij het risico ligt bij de uitzender/detacheerder die deze mensen in dienst heeft. De overheid hoopt hiermee enerzijds mensen die voorheen laagbetaalde ZZP’ers waren meer bestaanszekerheid te geven omdat zij nu via de werkgever aanspraak kunnen maken op een sociaal vangnet

en anderzijds om bij goedbetaalde ZZP’ers extra premies op te halen omdat er anders in totaal onvoldoende premie binnenkomt.

Oplossing om ervoor te zorgen dat mensen die nu als ZZP’er werken ook na 2025 hun goede verdiensten en vrijheid kunnen behouden hebben wij als APNT aan een constructie gewerkt die zorgt dat je beide kunt behouden. Je blijft namelijk zeggenschap houden over je uurtarief en opdrachten.

Benieuwd hoe APNT jouw carrière als zelfstandige kan versterken? Ontdek hoe wij jouw vrijheid behouden terwijl we zekerheid toevoegen. Bereken direct jouw potentiële verdiensten en ervaar de perfecte balans tussen onafhankelijkheid en stabiliteit.

GERELATEERDE ARTIKELEN